11 tips om de tweede zit te overleven

Daar zijn ze alweer … de herexamens. Terwijl je vrienden naar Ibiza zijn of de festivals afschuimen, zit jij achter je boeken. Hoe blijf je gemotiveerd? En hoe zorg je ervoor dat je die tweede zit met glans doorkomt? Wij geven enkele tips mee.

Studiemethode

  • Blijf dezelfde tekst in de cursus niet opnieuw en opnieuw lezen. Na 2x lezen denk je ‘Ik ken dit, ik weet dat’, en registreer je niets meer. Het is nuttiger om de tekst een keer te lezen, dan een keer samen te vatten, dan een keer jezelf te ondervragen …
  • Leer de leerstof op de manier dat ze gevraagd wordt. Waren er veel open vragen op het eerste examen? Dan is het belangrijk om concepten te kennen en de leerstof door en door te begrijpen. Was het een meerkeuze-examen? Dan hoef je geen ellenlange teksten vanbuiten te leren. Zorg dat je definities kent en het grote plaatje begrijpt. Vergeet zeker niet de inhoudsopgave van de cursus te bestuderen.
  • Parkeer je zorgen op een blad papier. Schrijf alles op waar je je zorgen over maakt op een blad papier, en probeer er vervolgens niet meer te veel aan te denken. Faalangst is je grootste vijand en nergens voor nodig, je kan het!

giphyhomer.gif

Gemotiveerd blijven

  • Houd je doel voor ogen. Studeer je omdat je een bepaalde job graag wil uitoefenen? Of gewoon omdat je liever niet achter de toog van de McDonalds eindigt? Vergeet niet waarom je aan je studies bent begonnen.
  • Beloon jezelf regelmatig. Als je enkele pagina’s of een moeilijk hoofdstuk hebt gestudeerd, mag je jezelf gerust belonen met iets lekkers of leuks. Een lekkere smoothie, een mandala kleuren, even in het zonnetje liggen … you earned it!
  • Wissel je ervaringen uit met lotgenoten. Als je thuis studeert en enkel vakantiefoto’s ziet passeren op Facebook, lijkt het soms alsof je de enige op de wereld bent met herexamens. Als je op een openbare plaats gaat studeren vind je steun bij elkaar.

giphy youcandoit.gif

Gezonde pauzes

  • We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Tijdig pauzeren is een must! Veel studenten pauzeren te weinig. De gouden regel is 50 minuten studeren, 10 minuten pauzeren. Las af en toe ook een langere pauze in.
  • Een Netflixserie kijken is niet ideaal als pauze. Natuurlijk moet je jezelf Netflix niet helemaal ontzeggen tijdens de studieperiode, maar bewaar het misschien voor ’s avonds, na het studeren. Overdag kies je beter voor pauzes die je hoofd leegmaken: een stukje wandelen of lopen, even muziek luisteren …
  • Vermijd best vettige snacks en frisdranken. Daar word je minder productief van. Ook cafeïne beperk je liever. Koffie en energiedrank geven een korte boost, maar erna ben je veel vermoeider dan ervoor en wordt studeren erg moeilijk.

giphy treatyoself.gif

Op Eigen Benen Staan helpt jou ontspannen tijdens de tweede zit!

Om het studeren voor de herexamens wat draaglijker te maken, organiseert Op Eigen Benen Staan gratis verschillende workshops in de PXL-Bibliotheek. Daarnaast krijg je  toffe gadgets mee en maak je kans op leuke prijzen.

Programma

 (workshops telkens tussen 14u en 16u)

o   21/08: smoothies maken waar je brein van smult

o   23/08: waag je kans met onze grijpmachine en maak kans op vele prijzen

o   28/08: ontspannende handmassages om je pols weer los te maken

o   30/08: smoothies maken waar je brein van smult

o   04/09: waag je kans met onze grijpmachine en maak kans op vele prijzen

o   06/09: verfrissende ijsthees voor een fris hoofd

Vanaf 27 augustus: kom langs en ontvang een gratis OEBS-schoolagenda vol spelletjes en life hacks!

Place to be: PXL-bibliotheek, gebouw A, Elfde Liniestraat 23, 3500 Hasselt

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: